Velofollies 2018

 
 
 
OPGELET: deze website wordt niet meer bijgewerkt en zal binnenkort verdwijnen. Voortaan kan u terecht op www.cycling.vlaanderen

Flanders Kids Tour

De Flanders Kids Tour bestaat uit een reeks kwalitatieve, recreatieve fietstochten waaraan kinderen tussen de 6 en 15 jaar kunnen deelnemen. De afstand varieert van 15 tot 30 km, op de weg of in het veld.

Cycling Vlaanderen en de Vlaamse Wielerschool wil met de Flanders Kids Tour kinderen en jongeren laten kennismaken met de wielersport zonder dat ze meteen aan competitie moeten doen of zich moeten binden aan een club. Eens ze de smaak te pakken hebben, kunnen ze desgewenst doorstromen naar de competitie, al is dat absoluut geen must!

Voor de uitwerking van de tochten werken Cycling Vlaanderen en de Vlaamse Wielerschool samen met bestaande organisatoren in de Vlaamse provincies. Zij voorzien bij de organisatie van hun tocht ook een kidstocht. Cycling Vlaanderen en de Vlaamse Wielerschool zorgen voor de kindvriendelijke begeleiding.

In samenwerking met de Vlaamse Wielerschool
De Vlaamse Wielerschool en Cycling Vlaanderen werken al jaren samen om zoveel mogelijk jongeren in kwaliteitsvolle omstandigheden het wielrennen te laten beoefenen en optimale ontplooiingskansen te geven. Zo moet in Vlaanderen tot de leeftijd van 14 jaar elk jaar een wieleropleiding gevolgd worden. De Vlaamse Wielerschool of de eigen jeugdclub geven deze opleidingen vorm. De Vlaamse Wielerschool is dus vertrouwd in de begeleiding van jongeren binnen de wielersport.


Hieronder vind je meer info over de Flanders Kids Tour:

Voor wie?

Voor alle kinderen - jongens én meisjes - tussen de 6 en 15 jaar.

Praktisch

De begeleiders staan steeds een uur voor de start van iedere kidstocht klaar. Kids die dat willen kunnen al wat fietservaring opdoen op een behendigheidsparcours, onder begeleiding van twee begeleiders. Er zullen ook steeds een drietal BMX-fietsen ter beschikking staan van de jonge fietsers. Ouders die vragen hebben kunnen dan ook bij de begeleiders terecht.

Deelnameprijs

Kids nemen gratis deel aan de door Cycling Vlaanderen geselecteerde tochten! Ze dienen zich wel in te schrijven, net zoals alle andere deelnemers. Ben je geen lid van Cycling Vlaanderen dan moet je bij je inschrijving een dagvergunning nemen. Zo ben je steeds verzekerd bij eventuele ongevallen. Een dagvergunning kost 2 euro.

Kalender

Voor meer info over een bepaalde tocht, klik op

  
01/10/2017   Herzele (Oost-Vlaanderen)
14/10/2017   Merelbeke (Oost-Vlaanderen)
21/10/2017   Destelbergen (Oost-Vlaanderen)
22/10/2017   Herzele (Oost-Vlaanderen)
28/10/2017   Oostakker (Oost-Vlaanderen)
04/11/2017   Knesselare (Oost-Vlaanderen)
05/11/2017   Zwalm (Oost-Vlaanderen)
11/11/2017   Kruishoutem - Marolle (Oost-Vlaanderen)
02/12/2017   Gavere (Oost-Vlaanderen)
17/12/2017   Kalken (Oost-Vlaanderen)
26/12/2017   Deinze (Oost-Vlaanderen)
30/12/2017   Leupegem-Oudenaarde (Oost-Vlaanderen)
20/01/2018   Gentbrugge (Oost-Vlaanderen)
27/01/2018   Stekene (Oost-Vlaanderen)
17/02/2018   Aalter (Oost-Vlaanderen)


Afspraken

Om de tochten voor iedereen leuk en veilig te laten verlopen zijn er een paar punten waar kinderen (en ouders) op moeten letten.
 1. Het dragen van een fietshelm is verplicht.
 2. Blijf steeds op de bewegwijzerde wegen bij de cycloritten en op de paden bij de mountainbikeritten.
 3. Blijf steeds bij de begeleiders, steek de eerste begeleider nooit voorbij.
 4. Respecteer natuur & omgeving. Laat geen afval achter, breng geen beschadiging aan en wees rustig. Fiets Wijs!
 5. Wees sportief en geef voorrang aan kinderen die nog niet zoveel ervaring hebben.
 6. Sport veilig: oefen regelmatig en ga niet onvoorbereid tot het uiterste. Sporten is gezond als het geregeld gebeurt.
 7. Zorg dat je fiets in orde is en heb respect voor jouw en andermans materiaal.
 8. Probeer steeds een reserve binnenband bij te hebben op de tocht.
 9. Aarzel niet om vragen te stellen aan de begeleiders.
 10. Zorg dat je kleding is aangepast aan de weersomstandigheden
 11. Aandachtspunt voor de familie en sympathisanten die ons vergezellen op de rit: gelieve achteraan de groep te fietsen en beslissingen tijdens de organisatie aan de begeleiders over te laten.

Vaak gestelde vragen

Heeft u nog vragen omtrent dit initiatief? Neem dan een kijkje op deze pagina en misschien vind je hier wel je antwoord.

Kan ik meefietsen met mijn kind?
Dat kan zeker! Ouders, familie, sympathisanten kunnen hun kind steeds vergezellen op de tochten. Wij vragen enkel om achteraan de groep te fietsen en de organisatie aan de begeleiders over te laten.

Moet ik als ouder betalen als ik wil meefietsen met mijn kind?
Ja. Als je meefietst met de groep dien je ook jouw inschrijving voor de kleinste afstand te betalen. Denk er ook aan dat je steeds achteraan blijft tijdens de rit.

Kan ik als ouder/familielid/sympathisant ondertussen een andere afstand fietsen?
Ja, dat kan. Wees er u wel van bewust dat de Vlaamse Wielerschool niet verantwoordelijk is voor uw zoon en/of dochter. Er wordt na de rit dan ook geen opvang voorzien.

Mijn kind heeft nog niet zo veel ervaring op de fiets, kan hij/zij dan meefietsen?
WWij organiseren deze ritten zodat iedereen steeds kan volgen. Van jong tot oude (6 – 15 jaar) en van beginner tot gevorderd. Iedereen is welkom. De begeleiders staan ook steeds klaar om een handje te helpen als er problemen zouden zijn.

Voor organisatoren

Heb je interesse om een Flanders Kids Tour te organiseren? Download hier het draaiboek voor organisatoren.

Jeugdactiviteiten

Jonge fietsertjes die graag andere fietsactiviteiten uitproberen, of eens willen proeven van een wedstrijd, kunnen steeds een kijkje nemen in onze uitgebreide kalender met jeugdactiviteiten. We verzamelden er toertochten, promoactiviteiten en jeugdinitiaties. Veel plezier!

Kalender jeugdactiviteiten

Nog vragen?

Stuur een mailtje naar mathieu.bruyneel@cycling.vlaanderen

© Cycling Vlaanderen