Velofollies 2018

 
 
 
OPGELET: deze website wordt niet meer bijgewerkt en zal binnenkort verdwijnen. Voortaan kan u terecht op www.cycling.vlaanderen
Toegevoegd door Robin op 16 oktober 2017

INFO - Onderzoeksproject Bike2Know Wil jij deelnemen aan een onderzoek naar de determinanten van fietsprestatie en vatbaarheid voor overbelastingsblessures? Lees dan snel verder!

Kun jij niet wachten tot het weekend wordt om op je koersfiets te kruipen of kruip jeook voorafgaand aan of na uw drukke werkdagen op de fiets om getrouw je kilometers te doen? Ben je gebeten door de wielersport en heb je de betrachting deze prachtige uitlaatklep nog zo lang, zo goed en zo gezond als mogelijk te blijven beoefenen?

Dan ben jij de persoon die wij zoeken!

Vanuit de vakgroep Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie van de Gentse Universiteit, hebben wij (met de steun van Europa – Interreg) een wetenschappelijk project op poten gezet, waarbinnen wij op zoek willen gaan naar de determinanten van fietsprestatie en vatbaarheid voor overbelastingsblessures.

Het is algemeen geweten dat techniek en bewegingskwaliteit van kapitaal belang zijn wil men uitblinken binnen een sport, met een minimaal blessurerisico. Dit werd onder andere reeds veelvuldig onderzocht binnen de duurloopsport, waarbij aangetoond werd dat tekorten aan ‘core stability’, en slechte controle over heup-, knie-, en enkelposities in de zwaai- en standsfasen van de loopcyclus, de loopprestatie nefast beïnvloeden en een verband tonen met het ontwikkelen van overbelastingsblessures. Het aanmeten van degelijk loopschoeisel, al dan niet versterkt door functionele loopzool, en het inwinnen van advies betreft looptechniek en individuele preventietraining zijn op heden schering en inslag in de lopers wereld.

Hoewel ook in de wielerwereld veel belang gehecht wordt aan een degelijke bike-fit, met inbegrip van aangepast schoeisel, schoenplaatje en fietszolen, werden de verbanden tussen fietstechniek enerzijds, en fietsprestatie en blessurerisico anderzijds, nog niet goed gedocumenteerd. Dit onderzoek wil deze leemte invullen en zal via 3D bewegingsanalyse nagaan in welke mate de kwaliteit van uw bewegingspatroon en verband vertoont met

1) uw prestatievermogen, en 2) uw blessuregevoeligheid.

Hiervoor zal u gevraagd worden éénmalig naar het Universitair Ziekenhuis van Gent te komen met uw koersfiets en in wielertenue (vakgroep REVAKI). Hierbij zal u na een korte intake, klaargestoomd worden voor de bewegingsanalyse waarbij wij een aantal infrarood reflecterende markers zullen aanbrengen op romp, onderste lidmaat en fiets, die tijdens de fietsproef gedetecteerd zullen worden door onze infrarood camera’s. Op deze manier worden wij in staat gesteld uw particuliere fietspatroon naderhand volledig driedimensionaal te reconstrueren. Door ook uw hartritme te monitoren en het wattage progressief op te drijven tijdens deze analyse, kan nagegaan worden in welke mate uw bewegingspatroon mogelijke associaties vertoont met uw fietsprestatie.

Na deze testsessie, dewelke ongeveer anderhalf uur in beslag zal nemen, zal u gevraagd worden uw fiets/train gewoonten en fiets-gerelateerde klachten en blessures bij te houden via een online formulier. (wekelijks in te vullen) Zo zal tevens bekeken worden of er naast mogelijke verbanden tussen fietspatroon en prestatie, ook verbanden bestaan tussen de karakteristieken van de fietsbeweging en de vatbaarheid voor lichamelijke klachten.

Er zal getest worden in de wintermaanden van dit academiejaar, de prospectieve opvolgingsperiode wordt voorzien gedurende de maanden maart, april, mei, juni, juli, augustus en september 2018.

Indien u een eigen koersfiets heeft, regelmatig gaat fietsen en eventueel interesse zou hebben in deelname aan dit project, wordt u warm verzocht de hoofdonderzoeker de contacteren via onderstaand mailadres: joke.schuermans@ugent.be

Gelieve hierbij ook ineens uw telefonische contactgegevens mee te geven voor verdere afspraken. Hartelijk dank en heel graag tot horens, dr. Joke Schuermans, Postdoctoraal Onderzoeker Onderzoeksproject Bike2Know N4S, Interreg-UGent

© Cycling Vlaanderen